NIEUW!! ONLINE MAATWERK GEVELPLATEN
Bouwpunt Van der Gucht bouwt aan je buurt

Bouwpunt Van der Gucht bouwt aan je buurt

Bouwpunt Van der Gucht steunt een project van Guali met als doel een schooltje te bouwen in het bergdorp Los Guandules, een afgelegen dorp in de armste provincie Elias Pina in de Dominicaans- Haïtiaanse grensstreek.

Er zijn mensen die hun leven geven voor de anderen. Mensen die alles opzijzetten, met inbegrip van alle zekerheden uit onze 'zogezegde' beschaafde wereld, om op een verafgelegen plaats op aarde mensen te gaan helpen. In eerste instantie gaat het dan over het opzetten, het vervullen van de basisbehoeften.

Dergelijke mensen verdienen extra steun en wij zijn blij dat we met Bouwpunt Van der Gucht steun kunnen geven, via Els Van Kerckhove uit Temse die zich in haar vrije tijd ook inzet voor Guali. Op deze manier bouwt Bouwpunt Van der Gucht een beetje mee aan een betere buurt en, zeker in dit geval, aan een betere wereld.

De vzw Guali

Lien Meyns is een Vlaamse kinderarts. In 2008 rijdt ze met een jeep voor het eerst naar de bergdorpen. Haar man, Alberto, kent die bergstreek tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek goed, net als de mensen die er wonen. Hij heeft er immers een tijdje hun leven gedeeld. In de laadbak liggen een dokterstas en een medicijnenkist. In een geïmproviseerde dokterskabinet gebeuren de eerste raadplegingen. De kinderen die jaren geen dokter gezien hebben, blijven aanschuiven.

Nu, 10 jaar later, gebeurt dat nog altijd. Al die jaren is Guali actief gebleven in deze vergeten bergstreek met medische ondersteuning, maar ondertussen zijn er ook al verschillende projecten gerealiseerd buiten de medische sfeer.

Voor meer info, jaarverslagen of wil je zelf ook graag Guali steunen, ga dan naar www.guali.be

De bouw van een schooltje

Guali steunt al 10 jaar de lerares die in een schuurtje/ schooltje naast haar huis kinderen uit de afgelegen omgeving samenbrengt en onderricht geeft. Het schooltje is intussen in vervallen toestand en dus heeft Guali het initiatief op zich genomen om een nieuw klaslokaal te bouwen waar het aangenaam is voor de kinderen en de lerares. Vorig jaar trok een eerste team naar ginds en zette daar samen met een aantal helpers van de plaatselijke bevolking de eerste houten constructie op.Ondertussen is er al verder gewerkt door helpers van de plaatselijke bevolking. Op 11/11 is Els terug met een team vrijwilligers vertrokken om het schooltje verder af te werken en verder in te richten (banken, kast, tafel maken). Belangrijk is ook om voor de kinderen een toilet in de buurt te voorzien.

 • GUALI-1
 • GUALI-2
 • GUALI-3
 • GUALI-4
 • GUALI-5
 • GUALI-6
 • Van-der-Gucht-Bouwt-aan-je-buurt-vierkant


De afgelopen weken is er door Dominikanen van ter plaatse, ook Tempora (de lerares)( de vrouw die je op de foto's ziet), een betonnenvloer geplaatst. Dit is intensieve arbeid. Het zand wordt uit de rivier gehaald, gezeefd en naar boven gebracht.

Ook het water komt uit de rivier. Alles wordt met de hand gemengd en in emmers naar binnengebracht en vlak gestreken. Op het laatste wordt er per m2 een gekleurde cementpoeder uitgestreken en gepolierd.

Hier komen geen machines aan te pas.

 • Guali-vervolg-9
 • Guali-vervolg-8
 • Guali-vervolg-7
 • Guali-vervolg-2
 • Guali-vervolg-1


Els en de andere vrijwilligers zijn ondertussen een week druk aan het werk geweest aan het schooltje in Los Guandules en het resultaat mag er al zijn!